VILDA a FILDA

Vilda (viili nebo filbunke) a Filda (filmjölk)

jsou tradiční produkty fermentovaného mléka a v severských zemích běžným mléčným výrobkem, který se vyrábí i průmyslově. Česky se jim také někdy říká “nekončící jogurty”.

Moji klucí vikingský V&F

Nedávno jsem je dostala za poplatek za ochotu poslat od jedné paní i já, a protože když šířím dál je k dispozici málo informací a špatně se hledají, shromáždím je tady. Dostanete malé množství hotového V&F (asi tak 2 lžičky), které dáte ráno do skleničky od přesnídávky nebo kapku větší, tak asi 250 ml. Dolijete nejlepším plnotučným mlékem, jaké máte, můžete přikápnout smetanu a necháte stát do druhého rána na lince (nebojte, zvládne i krabicové, když je nouze). Někde se píše s pláténkem, já normálně zavřela víčkem, protože nechci, aby se mi kultury pokřížily a funguje to. Na to pozor, mohou se ovlivňovat vzduchem s tibíkama, tibetkou, ale i s pivem, prostě to všechno letá vzduchem.  Druhý den je hotovo, může být vidět na povrchut hebká vrstvička, což je produkt povrchově rostoucí kvasinkové houby a je to v pořádku. Obsah promíchám plastovou lžičkou, vyliji do misky a sním nebo do jiné sklenky a dám do ledničky, kde vydrží prý až 14 dnů. Když se před konzumací dá do ledničky, tak hezky zpevní! Do původní skleničky doliji znovu mléko a tak pořád dokola. Některé maminky na netu psaly, že jejich děti V&F rády baští, přestože klasický jogurt odmítají. V&F totiž není tak kyselý a spíš připomíná dezert, fakt to není jogurt.

Jak už jsem Vildu a Fildu využila:

  • ráno jako bílý jogurt nebo s přidáním dobré domácí zavařeniny (malinová, meruňková, jahodová…), popřípadě s naklíčeným obilím nebo s vločkami
  • s banánem, borůvkami, malinami, jahodami, ostružinami nebo jiným ovocem
  • v lednici odloženými V&F jsem nahradila zakysanou smetanu v pokrmu (když jsou přebytky, tak slévám do jedné větší sklenice oboje a pak použiji)
  • zaliji-li Fildu smetanou, tak vznikne zakysaná smetana nebo spíš créme fraiche…
  • nechá-li se V&F po několika pobytu v lednici odkapat přes plátno, vznikne úžasná lahůdka, mléčný dezert, který se dá sníst s kakaem, jahodami (lakrumáček)…
  • když je přebytek, tak lze přidávat všude místo podmáslí nebo jogurtu (napadá mě chléb, smoothie, palačinky, bábovka)
  • kočka i pes se také mohou užrat, když jim trochu dám, upraví se zažívání a mají pak hezkou srst
  • dezert s ovocem a piškoty
  • dezert s banánem, čokoládou a drcenými máslovými nebo kakaovými sušenkami
  • banánové nebon vanilkové smoothie s domácím vanilkovým cukrem nebo medem

S prvními V&F jsem od paní dostala tyto informace, které jsou na netu hodně šířeny, ale bohužel zdroj neznám, takže se omlouvám, že jej neuvádím):

“Množství na 250 ml jogurtu. Informace k jogurtům Viili a Filmjölk – tzv. nekončící “jogurty” Viili: Finská dobrota, co vypadá jako krém na obličej Jedná se o mléčný výrobek jogurtového typu s velmi zvláštní konzistencí, která připomíná „něco mezi pudinkem a želatinou“. Je výsledkem mikrobiálního působení bakterií mléčného kvašení. Tento finský mléčný produkt s mikrobiálními kulturami je podobný jiným severským fermentovaným mléčným produktům, ale je navíc obohacen o kulturu, která je původcem naprosto odlišné a jedinečné chuti, aroma a vzhledu. Existuje mnoho různých druhů viili na základě obsahu tuku v mléce. BRÁŠKA VILDY (VIILIHO) JE FILMJÖLK (FILDA). Je prakticky na stejném principu jen je malinko nakyslý, ale nejde to moc poznat a hlavně je o dost jemnější a tekutější…pokud ale necháte delší dobu tuhne jako Vilda. NÁVOD k pokračování hotového jogurtu: Jogurty žijí jak z laktózy, tak z tuků! Polotučné mléko zvládnou, ale jogurt bude řídký. Ideální je čerstvé plnotučné mléko 4.5%, občas smíchat s 12% smetanou Je nutno používat plastovou lžíci, vyhnout se kovové. Do čisté,horkou vodou vymyté a ubrouskem vysušené sklenice dám 2 lžičky hotového jogurtu a “polepím” jím dokolečka všechny strany. Pak doleji mléko pokojové teploty a jemně zamíchám. Zakryji ubrouskem a gumičkou a dám do spížky,nebo lépe kuchyňské linky,nebo na ni a nechám pracovat. VIILI cca 25 hodin při teplotě 18-20 st. C FILMJÖLK kolem 35 – 40 hodin také 18-20 st. C Při vyšší teplotě bude fermentace rychlejší. Až je konzistence správná a jogurt skoro hotový,dáme do lednice na pár hodin (2-5)…pokud zapomenete,nevadí. Vydrží až 14 dní.Pracují mnohem rychleji,než je uváděno,takže každé ráno máte čerstvý jogurt. Slijete, necháte zbytek ve skleničce, nebo znovu popatláte sklenici,dolijete mléko a ráno nanovo.”

 

Zdroje informací:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Viili Vilda
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Filmj%C3%B6lk
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_cuisine#Breakfast
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Swedish_drinks
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Skyr (podobný výrobek na Islandu)
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Amasi (podobný výrobek v jižní Africe)
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Kumis (podobný výrobek v Asii, Turecku…)
  8. https://www.zkvaseno.cz/2018/02/jogurt.html zde alespoň zmínka
  9. https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10010037-jogurty jogurty komerčně v Jídlo s.r.o.